Genre

Artikelindex

Ons repertoire bestaat uit (Black) Gospel en Worship. Wat is de betekenis hiervan

Blackgospel - Oorsprong
Gospelmuziek is een zangvorm, ontstaan aan het eind van de 17e eeuw op de Amerikaanse katoenvelden onder de zwarte slaven. Afrikaanse muziek, zang en dans werden vermengd met de Presbyteriaanse kerkmuziek en zang, welke vanuit Engeland in de nieuwe wereld gepredikt werd en door de slaveneigenaren aangehangen werd.

Ontwikkeling
In de jaren die volgden stichtten deze zwarte Amerikanen hun eigen kerken, waarin Afro-Amerikaanse Black Gospel Music verder ontwikkeld werd. Het verspreidde zich via songpublicaties, concerten, opnames en later via radio en tv-uitzendingen. Belangrijke stimulator voor 'zwarte' gospelmuziek lijkt de opkomst van de Pinkstergemeenten aan het eind van de 19e eeuw te zijn. Preken van dominees van de Pinkstergemeente waren erg populair onder de zwarte Amerikanen in de 20-er jaren en onder begeleiding van koren en musici zong de gemeente enthousiast mee. Uiteindelijk bereikte de zwarte gospel (God-spell wat letterlijk betekent ‘goed verhaal') ook het blanke publiek.

Gospel - Oorsprong
Gospelmuziek is heel herkenbaar. In allerlei vormen van gospelmuziek begeleiden straatpredikanten zichzelf op de akoestische gitaar, zie je individuele artiesten met hun bands of a cappella zingende mannelijke kwartetten.

Het religieuze element is altijd aanwezig. Gospel in zijn puurste vorm houdt de overdracht in van gevoelens, de eigenheid van de zanger, zijn durf om zich bloot te geven en vindt herkenning en ondersteuning van de toehoorders. Dat is ook wat gospel onderscheidt van andere muziekgenres. Het roept een gemeenschapsgevoel op, dat een kerk vol vreemden binnen de kortste keren samenbindt.

Eigenlijk verbindt gospelmuziek 2 dingen: popmuziek en evangelie, het is religieuze muziek in een populaire stijl. Daarbij is het onderscheid met de (negro-)spiritual is niet altijd duidelijk.